1 oktober 2017

Hösthelg

Från och med i höst har jag gått ner lite i arbetstid vilket innebär att jag varannan helg är ledig fredagar. Långhelg alltså. Så var det den här helgen. Fredagen ägnade jag tiden till att fixa i trädgården. Ta upp potatis, rödbetor, rycka upp lite vissnade plantor. Jag konstaterade att både potatis- och kålskörden (grön- och svartkål) varit god medan rödbetorna och morötterna inte fått den värme de velat ha.

Stora delar av lördagen tillbringade vi ute till havs. En ny båtmotor skulle köras in och vi puttrade runt bland öarna i två omgångar. Ena gången fyllde vi termosen med kaffe och den andra med varm choklad.

En klunga skarvar som dröjt sig kvar putsade och torkade vingarna på ett stenblock utanför udden och här och där syntes flockar av fåglar som små myggsvärmar. Och så örnarna som vi stötte på lite här och där ute på kobbarna! Det är så roligt att stammen havsörnar ökat. Det är svårt att säga hur många de var då de förflyttade sig under båtfärden men minst 3-4 st olika räknade vi till. Det är faktiskt första gången vi ser dom på så nära håll från båten.

Ute vid Storbådan var det lugnt. Alla de fåglar som skränat på klipporna var borta, bara en örn lättade när vi svängd runt nordsidan.


Idag har september övergått i oktober och molnen har legat lågt för att mot eftermiddagen släppa ifrån sig regn. Riktigt höstrusk. Desto varmare och mysigare hade min Brödkults kompis Anki och jag det inne i bagarstugan hos Anne på Sténstorpet i Långsjön utanför Vännäs. Anne driver sedan i våras ett företag och bakar och säljer tunnbröd, kokar saft, gör praliner mm. Rummet intill ugnen har hon inrett till en gårdsbutik.

I våras blev vi kontaktade av Johan och Jonathan på Hartafilm. De hade fått syn på vår bok Brödkult i Västerbotten vid ett besök i en bagarstuga i Holmsund och fick en idé om att göra en dokumentärfilm om tunnbröd. Roligt, eller hur?! Besöket i bagarstugan idag ska resultera i en pilotfilm som de kna visa upp när de går vidare med att söka finansiering.

Nu håller vi tummarna för att piloten blir lyckad och att de lyckas hitta finansiering för att göra den dokumentär de vill.


Till Långsjön åkte jag via Vännäs men på hemvägen bestämde jag mig för att ta vägen via Bjurholm. Jag tycker om det kuperade landskapet runt Öreälven speciellt den här årstiden då alla lövträd lyser upp de mörka granskogspartierna.

Jag stannade till vid Glaskyrkan där den står ute på myren. Glaskyrkan är en av de konstverk som finns utställda efter "Konstvägen 7 älvar". Jag tycker om idén att ställa ut verk här och där mitt i naturen. Något som bryter av, väcker nyfikenhet och frågor.

Som så många gånger förut så såg jag älg på vägen mellan Bjurholm och Agnäs. Den här fjolårskalven sprang först över vägen och när jag stannade bilen och tog upp kameran bestämde den sig, till min glädje för att gå över vägen en gång till.

Oktober alltså. Nu hoppas jag att träden inte släpper löven allt för snabbt så att vi kan njuta av höstprakten ett litet tag till innan vi går in i den riktigt mörka årstiden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar