9 oktober 2017

Inlagda gröna tomater


I sommar har svärmor odlat tomater i växthuset. När hon och svärfar åkte på sin sedvanliga höstsejour på Malta lämnade hon ett helt växthus fullt av tomater i min vårdnad. Gröna tomater. Det har ju inte varit en särkilt bra höst för ljus och värme och dessutom har växthuset sett sina bästa dagar så juset har svårt att tränga sig in till tomaterna.

Ja vad gör man av alla gröna tomater? Några har jag plockat in jag in och låtit mogna allt eftersom. Men resten. Det fick bli en liten tur med Google.

Igår lade min kompis Cecilia och jag in flera kilo fasta, gröna tomater. Vi tänker oss att vi ska äta dom i höstens grytor, till stek mm. Kryddorna vi använde fick tankarna att gå till jul.

Det här är receptet vi använde.

Inlagda tomater

1 kg gröna, fasta tomater

2 l vatten
1 msk salt

Lag:
2 dl ättiksprit (12%)
3 dl vatten
2,5 dl strösocker
3 hela kryddnejlikor
7 vitpepparkorn
1 liten bit kanelstång
2-3 cm färsk, skalad ingefära i bitar

Skölj och ta bort fäste på tomaterna. Stick hål i dom med hjälp av en vass kniv eller en potatissticka. Koka upp vattnet med saltet och lägg i tomaterna och låt koka 2 minuter. Häll bort vattnet.

Lägg alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Låt svalna något. Fördela tomaterna i steriliserade glasburkar (eller en burk beroende på storlek) och häll på lagen, fördela kryddorna i burken/burkarna. Sätt på locken.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar